Ez az oldal legyen a kezdőlapom!
Hodgya
« Vissza az Útikalauz oldalra

A település a tatárjárás idején keletkezett, feltehetőleg a közép-küküllő vidékéről költöztek a Budvár védelmébe a lakosok, első írásos említése 1566-ból van, Hagya néven. Története során háromszor költözött, távolodva a szomszédos Farcádtól, a bővebb vizű kútak és források mellé húzodva.

Hodgya nevei:

1567-ben János Zsidmond által összeírt kapujegyzékben H O G G I A
1602-ben a Básta által összeíratott jegyzékben H O G G Y A
A későbbiekben egyre inkább H O D G Y A
1633-1635-ig körlelkészségben Dobó, Vágás, Béta, Sükő, Farcád, Hodgya.
1635-től mint református gyülekezetek körlelkészségben Farcád, Sükő, Hodgya.

Temploma

- Első templom építési ideje ismeretlen.
- Második templom építése 1749-50. Sövénytemplom.
- 1752-ben önálló egyházközség lett
- A jelenlegi templom épült 1812-1816 és 1822-1825 között valamint berendezték. 1816-1822 között szünetelt az építés a sorozatos aszály, országos éhínség és a napoleoni háború miatt.

Intézményei

- 1745-ben alakul a református felekezeti iskola
- 1877-ben alakítottak szövetkezeti úton egy közmagtárt, közakadozásból építették fel a templom végében. 1975-ben lebontották.
- 1888-ban épült az utolsó iskolaépület.
- 1928-ban létesült a tejszövetkezet.
- 1935-ben kibővítették az iskolát.
- 1938-ban létesült a fogyasztási szövetkezet.


Megközelítés: Székelyudvarhelyről a DN 14-es aszfaltozott országúton haladva Bikafalváig, majd a DJ 17-es megyei úton 3 km-re Bikafalvától, 510-550 m tengerszint feletti magasságban, egy dombok övezte völgyben találjuk a falut. Keleten a Csicser (671 m), nyugaton Hont-hegye (575 m), délen Falbükk nevű domb határolja. Székelyudvarhely felől megközelíthető gyalogosan a Budvár-patak völgyében kanyargó ösvényen, jelentősen lerövidítve a távolságot (3 km). A helyi lakosok gyakran használják ezt az útvonalat.

A település a Gát patak völgyén hosszan terül el, amely Sükőben ered, ezért a helyiek Sükő patakának is nevezik. A falunak két részét különböztetik meg, Alszeg és Felszeg, a határvonalat a templom előtti tér képezi. A legközelebbi vasútállomás a szomszédos Bikafalván található, alig 2 km-re, ahol napi 3 alkalommal közlekedik személyvonat a Székelyudvarhely-Segesvár szárnyvonalon. A településen óvoda és 1-4 osztályos iskola működik, református temploma 1812-1824 között épült, a művelődési ház az 1960-as években. A faluban egy vegyesüzlet és egy pékség található. A falunak testvértelepülése a hollandiai Kampen, amely az elmúlt évtized során nagymértékben segítette Hodgya fejlődését a gázvezeték lefektésének költségeihez való hozzájárulással, mezőgazdasági gépek adományozásával, az óvodának, iskolának ajándékozott felszerelésekkel, valamint az időseknek, rászorulóknak nyújtott többszöri támogatással.


 

     

     

     

     Forrás: hodgya.ro


• Vissza az oldal elejére •
motoros,buszos,gyalogtúra,túrák,túra,kalandtúra,kalandnyaralás,erdély,fogarasok,torockó,bihar,pádis,jád,biharfüred,révi szoros,gerinctúra,nagy bihar,bihar füred,ponorás barlang,próba körút,szelek barlangja,vigyázó
Bor, borászat, borászok, gasztronómia, vendéglátás, receptek, sok videó -val. Különleges, érdekes emberekkel készült riportfilmek, erdély, szállás
Erdélyi túrák
Erdély a Youtube-on:
Partnereink